Arbetslösa invandrarakademiker

Arbetslösa invandrarakademiker

Akademiker som invandrat till Sverige och som tar okvalificerade arbeten har svårt att senare få ett mer kvalificerat arbete i nivå med deras utbildningar. Det framgår av en undersökning som SCB gjort på uppdrag av fackföreningen Jusek.

Visste ni Göran Persson satsat på invandrarakademiker?

515 miljoner på 8000 akademikerjobb

Till projektet avsattes 515 miljoner kronor. Enligt färsk statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, har satsningen under de senaste sju månaderna resulterat i sex jobb, det skriver Göteborgs-Posten.

Där många var

Gamla invandrarakademiker

 Men samtidigt finns många arbetslösa invandrade ingenjörer som inte får jobb trots en, av Högskoleverket, validerad utländsk examen.

Som då inte fick jobb och som nu säkert inte får jobb heller. Då undrar man varför man fyller på med

Nya invandrarakademiker

–Det är en märklig situation, säger han. Vi tittar i alla fall brett och tänker mångfald när vi rekryterar.

När man tänker mångfald tänker man på

Konkurrera

Mångfalden som kommer från invandringen – om den hanteras rätt – kan bli en konkurrensfördel och en källa till dynamik för EU:s ekonomier.

Hur mycket LÄGRE tror ni dom nya invandrarakademikerna får i lön jämfört med dom gamla arbetslösa invandrarna vi var i sånt behov av?

Blir det enklare för gamla invandrarakademiker att man raggar

Nya invandrarakademiker

I Sverige har vi ett stort problem”. Orden studsar mellan hotellmatsalens väggar, utan att synbart beröra den uttryckslösa församlingen. I mitten av rummet står västeråsaren Björn Nordén. Runt honom, vid två avlånga bord, sitter sexton serbiska ingenjörer. En tolk översätter.

– Vi har en stark teknisk industri, och våra företag behöver ingenjörer. Men istället väljer många ungdomar att bli hårfrisörer och sportfiskeguider, fortsätter han.

En hästspark mot svensk utbildningspolitik. Han talar entusiastiskt, närmast överdrivet, men inte ens med yviga gester förmår han bära ironin genom tolkens filter. Reaktionerna uteblir, och bara skramlet från hotellköket bryter tystnaden.

Vilka egna slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: