10.000 analfabeter

10.000 analfabeter

Det finns tiotusentals analfabeter i Sverige i dag. De flesta är kvinnor på flykt undan krig och förtryck. ”Man är inte mer värd än ett djur”, säger en av de kvinnor som i veckans söndagsdokumentär berättar om hur det är att leva som analfabet i ett modernt samhälle.

Hur kan en analfabet klara sig i ett modernt samhälle som vårt? I Sverige finns idag tiotusentals analfabeter. De flesta är kvinnor som aldrig har fått gå i skolan i sina hemländer. I dokumentären Hur många p som helst får vi möta några av dessa kvinnor och deras kamp för att klara sig i samhället. En del överraskar genom att lära sig läsa och skriva på två språk, svenska och sitt eget modersmål, andra känner en stor skam över sin situation och isolerar sig i hemmen.

Enkla vardagliga sysslor som att handla, åka buss eller köpa en tågbiljett skapar stora problem för den som inte kan läsa. I Sverige har det inte funnits någon särskild utbildning för analfabeter. De som velat lära sig läsa och skriva har placerats i vanlig sfi-undervisning, ofta med dåligt resultat. Därför startade afghanskan Hamida Nabi en skola för analfabeter i en källarlokal i Malmö. Där bedrev hon undervisning på modersmål och svenska parallellt.

Vi ställer oss samma fråga hur 10.000 analfabeter i Sverige ska klara av den svenska moderna samället som att handla, åka buss eller köpa tågbiljett. Vilka jobb anses dessa klara av? Är det tänkt

utländska ska mot socialbidrag?

Ullenhag säger till Rapport att det framförallt är unga och personer födda utomlands som har försörjningsstöd och samtidigt söker jobb. -Vi måste hitta tydligare jobbfokus i det systemet.

Vilka egna slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: