Europa stor arbetslöshet inte Sverige

Den 15 Oktober 2011 skrev DN

Nu slår krisen till mot jobben

I dag är 22,8 miljoner människor arbetslösa i de 27 EU-länderna, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Det är nära sju miljoner fler än sommaren 2008 strax innan den första finanskrisen bröt ut.

Ett nytt oroande fenomen är att högutbildade ungdomar inte heller lyckas komma ut på arbetsmarknaden.

– I Spanien, Portugal och Italien trodde unga välutbildade bara för ett två år sedan att de hade en mycket ljus framtid. Men nu är många uppgivna och diskuterar att söka jobb utomlands. Det kan få allvarliga följder för de här ländernas utveckling.

– När vi om några år ser tillbaka på den här krisen kommer vi precis som efter den stora depressionen på 30-talet att undra varför männi­skorna utsattes för så mycket onödigt lidande, säger Andrew Watt.

16 Oktober 2011 skriver DN

Den nya arbetskraftsinvandringslagen

Före flykten från hemlandet bör asylsökande få veta att det är möjligt att ta sig legalt till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Det skulle kunna sätta stopp för flyktingsmugglare och kriminella nätverk, anser Migrationsverket.

Samma dag 16 Oktober 2011 skriver SVD

Jakten på ingenjörer

1965 öppnades ett svenskt rekryteringskontor i Belgrad och arbetslösa jugoslaver strömmade till den svenska industrin. Nu jagar företag kompetens där igen, trots att hundratusentals svenska ungdomar går utan arbete.

Hur var det nu att sortera på etnicitet?

Synsätt på etnicitet

Det är ett synsätt som grundar sig i att man tror att brottslighet är avhängig din etnicitet.

Parallellt som man pratar om arbetskraft hos invandrare och till och med flyktingar skrev SR

Arbetsförmedlingen varnar för ökad arbetslöshet

– Vi kan se en tydlig utplaning nu. Vi kan också se tendenser till att det viker neråt, men det gör det ändå från en ganska bra nivå, både när det gäller platsinflödet som varit högt med god efterfrågan och när det gäller varslen som varit låga en längre tid, säger Clas Ohlsson, som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i september var 8,1 procent, lägre än samma siffror förra året. Men det kanske inte blir bättre än så, för antalet varsel har börjat öka och inflödet av nya jobb minska

Vilka slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: