Slagsmål kostar 75 miljoner

Slagsmål kostar 75 miljoner

Gatuvåldet kostar samhället enorma summor pengar, det är dessutom betydligt dyrare än man hittills känt till. En ny rapport, Gatuvåldets ekonomi, beräknar de totala kostnaderna för olika konkreta fall av våld.

Genom att räkna ihop 200 faktorer har han fått fram slutnotan på ett enda gatuslagsmål med två skadade.

– Det som förvånade oss i studien var vidden av kostnaderna. Ett krogslagsmål kostar upp emot 75 miljoner kronor, säger Ingvar Nilsson.

I beräkningen finns en person som blir livslångt invalidiserad, det beräknas kosta samhället 50 miljoner kronor.

Ett andra offer för samma krogslagsmål får istället en måttlig skada inledningsvis, men påverkas senare av en dold hjärnskada.

Nedsatt arbetsförmåga och inkomst beräknas i det fallet kosta samhället mellan fem och sex miljoner kronor.

För Jonas Holmström, som blev utsatt för oprovocerat gatuvåld, tog livet en ny vändning. Som 18 åring kunde han på grund av sin hjärnskada inte längre skriva ett vanliga e-mail, utan fick be sin bror om hjälp.

– Jag kunde inte läsa, han var tvungen att hjälpa mig att svara. Det gjorde väldigt ont. Jag kunde det förut; alla som går i skolan lär sig läsa och skriva, men det bara försvann, berättar han.

Ensamkommande skjuten i huvudet

Skånepolisen har gripit en 21-årig man, misstänkt för mordförsök på den 16-årige pojke i Eslöv som blev skjuten i ansiktet sent på lördagskvällen. Mannen greps strax före klockan fyra natten till i dag.

%d bloggare gillar detta: