Nya flyktingar jobb före gamla?

Kommer ni ihåg mantrat

Tar flyktingar 7-10 år att få jobb

-Det är så stora problem med flyktingmottagandet i dag. Det tar sju till tio år innan man är självförsörjande och vi har en stark koncentration till ett antal bostadsområden. Vi vill sprida flyktingarna över hela landet. Vi kallar det för ”Lex Vellinge”, ett tvång på att alla kommuner ska ta emot flyktingar, säger Anders Lago (S), kommunalråd i Södertälje

Existerar inte dessa gamla flytningar i ”nybyggarlandet Sverige?

Den nya arbetskraftsinvandringslagen

Den nya arbetskraftsinvandringslagen ger en laglig väg in i Sverige för dem som lyckats skaffa ett jobb före avresan.

–  Många irakier hade redan ett jobb när de kom till Sverige. Om de hade vetat att de legalt kunnat ta sig hit som arbetskraftsinvandare hade de kanske valt den vägen, fortsätter Monika Wendleby.

Migrationsverket inleder därför nu ett forskningsprojekt, som gäller Irak, tillsammans med Arbetsförmedlingen och tankesmedjan Global Utmaning.

–  Om något år hoppas vi ha vägar för att sprida korrekt information till migranter redan innan de lämnar Irak. Kanske ska vi öppna ett kontor där, eller sprida informationen via irakier här i Sverige.

Lisa Pelling vid Global Utmaning, som forskar om irakiska migranter:

–  Många lånar pengar av släkten för att kunna anlita en smugglare. När de kommer till Sverige har de redan ett jobb för att börja betala tillbaka skulden direkt, eller för att försörja dem därhemma.

Och när dom kommer hit utnyttjas dom av giriga företag

10 av 4000 NYA invandrare fick jobb

Av 4 000 personer som anlänt till Sverige sedan december har Arbetsförmedlingen bara kunnat stryka tio för att de har fått jobb. Och bara 50 jobbar inom ramen för en så kallad etableringsplan, enligt en ny rapport.

En annan rapport visar

222 av 5150 nya invandrare har fått jobb

Av 5 150 nyanlända invandrare som arbetsförmedlingarna tagit hand om har 222 fått ett jobb. På myndigheten är man nöjd.

Vilka egna slutsatser drar ni av detta?

%d bloggare gillar detta: