Instegsjobb

Instegsjobb

Att få ett instegsjobb är också en möjlighet för den nyinflyttade att snabbare lära sig språket. Den som fått uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna kan få ett instegsjobb under längst 24 månader. Beslut får tas för sex månader åt gången.

Ett instegsjobb innebär en subventionerad anställning. Alla arbetsgivare som anställer en nyanländ invandrare kan få 80 procent av lönen i bidrag, dock max 800 kronor per dag.

Gratis arbetskraft för arbetsgivaren

Enligt Christer Gurell, vd på Next Pack, hade man dock anställt Mohamed även utan lönesubventionen.

– Det var mer som en bonus. Vi söker alltid killar som kan passa in hos oss. Mina enda krav är att de är starka och uthålliga, jag bryr mig inte om varifrån de kommer, säger Christer Gurell.

Instegsjobb är en möjlighet som gäller alla som fått uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna och den anställdes lön subventioneras som längst i två år. Åtgärden ska även kopplas till undervisning i svenska under minst sex månader.

En rapport visar

Av 4 000 personer som anlänt till Sverige sedan december har Arbetsförmedlingen bara kunnat stryka tio för att de har fått jobb. Och bara 50 jobbar inom ramen för en så kallad etableringsplan, enligt en ny rapport.

En annan rapport visar

222 av 5150 nya invandrare har fått jobb

Av 5 150 nyanlända invandrare som arbetsförmedlingarna tagit hand om har 222 fått ett jobb. På myndigheten är man nöjd.

Ungefär 600 nya personer skrivs in i systemet varje månad. Hittills, efter nio månader, har 220 personer fått jobb, främst inom service, restaurang, bygg och vården. Det kanske inte verkar så många.

Det viktigaste enligt henne är att de nyanlända får hjälp så fort som möjligt, att de får kontakt med arbetsmarknaden tidigt.

Vilka egna slutsatser drar ni av detta?
%d bloggare gillar detta: