Lotser

Lotser

Enligt Arbetsförmedlingens egen statistik från mitten av november, så finns det bara godkända etableringslotsar i 123 av landets 290 kommuner, alltså i betydligt färre än hälften.

Glesast är det i Norrbotten. Av länets 14 kommuner är det bara Luleå som har fler än en lots. I nio av kommunerna saknas lotsar helt och hållet.

Finns det ingen etableringslots på högst en timmes pendlingsavstånd, så måste Arbetsförmedlingen själv ta på sig uppdraget. Så lär det bli på flera håll i Norrbotten där Kristina Palo är chef för Arbetsförmedlingen.

– Vi måste klara av det oavsett om vi har etableringslotsar eller inte, och då är det upp till oss att omfördela resurserna så att vi klarar av uppdraget, för det är ett jätteviktigt uppdrag och en prioriterad grupp, säger Kristina Palo.

Det som avskräcker många från bli etableringslots är att Arbetsförmedlingen inte kan garantera att de får några nyanlända att jobba med, och så är den fasta ersättningen liten.

Det är först när den nyanlände får jobb som lotsen belönas med en ordentlig bonus, på upp till 50 000 kronor.

Månadsersättningen ligger dock på bara dryga tusenlappen. För de pengarna ska lotsen själv bekosta eventuell tolkhjälp, som ofta behövs.

 

%d bloggare gillar detta: