Flyktingar är billig arbetskraft

Billiga invandrare

Den nya arbetskraftsinvandringslagen ger en laglig väg in i Sverige för dem som lyckats skaffa ett jobb före avresan.

–  Många irakier hade redan ett jobb när de kom till Sverige. Om de hade vetat att de legalt kunnat ta sig hit som arbetskraftsinvandare hade de kanske valt den vägen, fortsätter Monika Wendleby.

Migrationsverket inleder därför nu ett forskningsprojekt, som gäller Irak, tillsammans med Arbetsförmedlingen och tankesmedjan Global Utmaning.

–  Om något år hoppas vi ha vägar för att sprida korrekt information till migranter redan innan de lämnar Irak. Kanske ska vi öppna ett kontor där, eller sprida informationen via irakier här i Sverige.

Billiga invandrare

Enligt Christer Gurell, vd på Next Pack, hade man dock anställt Mohamed även utan lönesubventionen.

– Det var mer som en bonus. Vi söker alltid killar som kan passa in hos oss. Mina enda krav är att de är starka och uthålliga, jag bryr mig inte om varifrån de kommer, säger Christer Gurell.

Instegsjobb är en möjlighet som gäller alla som fått uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna och den anställdes lön subventioneras som längst i två år. Åtgärden ska även kopplas till undervisning i svenska under minst sex månader.

Billiga invandrare

Gränspolisen, Södertörnspolisen och Skatteverket genomförde på torsdagen en större arbetsplatskontroll på ett företag i Jordbro söder om Stockholm. 34 personer frihetsberövades, misstänkta för brott mot utlänningslagen.

De har antingen haft anställda utan arbetstillstånd, själva jobbat utan arbetstillstånd eller olovligen passerat EU:s Schengengräns.

Enligt gränspolisen är tillslaget en av deras största arbetsplatskontroller. Förhör pågick fortfarande vid 17-tiden

1. Arbetar utan arbetstillstånd

2. Passerat EU:s Schengengräns olovligen

3. Förstår ni kritiken mot Danmark och andra länders hårdare kontroller nu?

4. Sverige vill underlätta för att få hit billig arbetskraft?

5. Vilka egna slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: