Nysvenskar Sveriges framtid

Nysvenskar Sveriges framtid

I 36 av landets kommuner vänder invandringen minus i befolkningsutveckling till plus, visar Dagens Samhälles genomgång av SCB:s befolkningsstatistik.

– Nysvenskarna är vår framtid, säger Daniel Antonsson, utvecklingschef i Sundsvall, där minus 183 personer förra året blev plus 300 tack vare invandringen.

Malmö stadsdelar måste skära ner

Alla stadsdelar i Malmö utom Oxie visar miljonunderskott efter första halvåret enligt delårsrapporterna. Konsekvensen i Hyllie blir färre vikarier i skolorna och mindre städning hos äldre i boenden.

För de flesta stadsdelar handlar underskotten om fler familjer och enskilda som får underhållsstöd, det som förr kallades social­bidrag. I Rosengård, Fosie, Hyllie, Limhamn-Bunkeflo, Södra Innerstaden och Husie har antalet sådana hushåll ökat i jämförelse med samma tid ifjor.

Växjö back 106 miljoner på 4 år

106 655 374 kronor. Under de senaste fyra åren. Beloppet beskrivs som den merkostnad Växjö haft för att ha tagit emot flyktingar.

I Växjö motsvarar utbetalningarna till just den här bidragsgruppen cirka 35 procent av den totala kostnaden för ekonomiskt bistånd.

Efter avslutad introduktion är nyanlända i juridisk mening som vilken annan svensk som helst.
Det finns ju andra grupper i samhället som också kostar pengar. Hur ska ni göra med de grupperna?
– Du tycks vara av den uppfattningen att kommunen bara ska tiga och se på när vi inte får kostnadstäckning av staten.
Jag ställer bara frågan till dig nu om andra grupper som också kostar. 

– Min uppgift är att skydda kommuns ekonomi och se till så att Växjö utvecklas på ett bra sätt. Om jag då upptäcker att staten inte betalar vad det kostar kommunerna att ha ett generöst flyktingmottagande, då är det min förbaskade skyldighet att tala om det för regeringen.

Om ni inte får kompensation, vad betyder det då?
– Det betyder att kommunen på kort sikt inte riktigt får den ekonomi som vi skulle kunna ha om vi blivit kompenserade för de faktiska kostnaderna.

Innebär det att Växjö kommer att ta emot färre flyktingar framöver?
– Nej det gör det inte. Det innebär att vi kommer att vi ungefär kommer att ligga kvar på den nivå som vi för närvarande har.

Vilka slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: