Inga åtgärder mot utnyttjad gästarbetare

Inga åtgärder mot utnyttjad gästarbetare

Utredningen kommer dock inte med några färdiga förslag om hur man stoppar företag som utnyttjar arbetskraftsinvandrare, ett ämne som uppmärksammats mycket i olika medier.

Flera åtgärder har diskuterats, bland annat att arbetsgivare som inte betalat den lön som utlovats, skall kunna svartlistas och stoppas från att rekrytera personal från utlandet igen.

Detta kanske är verkligheten för 100 tals om kanske 1000 tals gästarbetare

Fredrik Federley

Bland annat är kommittén, enligt centerpartisten Fredrik Federley, enig om att alla personer som har permanenta uppehållstillstånd i Sverige, ska ha rätt att bo fem år utomlands utan att mista sitt uppehållstillstånd här.

I dag kan ett uppehållstillstånd dras tillbaka efter ett år om en person anses bosatt någon annanstans i världen.

– Det här kommer ju att underlätta för många människor, som kanske vill åka till sitt hemland och se om det är en lugn och trygg situation. Men det kan ju också underlätta för människor som vill åka och studera i ett annat land, men som kanske sedan vill komma tillbaka till Sverige.

Mikaela Valtersson

– Vi föreslår att man ska kunna få stanna ett halvår för att kunna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

Utredningen som jobbat sedan 2009 och består av ledamöter från alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, presenterar en rad förslag på migrationsområdet inom kort.

Kommer våra politiker någonsin erkänna gästarbetare utnyttjas?

Vilka egna slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: