Kriminella och företag tjänar miljoner

Kriminella tjänar miljoner

En ny rapport slår fast att människohandel med arbetskraft förekommer i Sverige. Det handlar om gästarbetare som luras in i slavkontrakt och utnyttjas grovt. Bakom ligger kriminella nätverk som tjänar stora pengar.

Bemanningsföretag tjänar miljoner

Med stöd av lägre lönekostnader och en närmast obefintlig kontroll av förbudet mot att bedriva stadigvarande inrikestrafik i Sverige, har åkerier från i första hand de gamla öststaterna tagit allt större marknadsandelar i Sverige. En växande andel av våra transporter bygger alltså på illegal inrikestrafik.

Samtidigt löser ett växande antal svenska åkare den omöjliga konkurrenssituationen genom att anlita chaufförer via utländska bemanningsföretag. Förarna kommer från låglöneländer där de har en anställning eller så erbjuder de sina tjänster som egenföretagare – dock utan någon som helst självständighet i sin yrkesutövning.

På så sätt slipper åkerierna avtalsenliga löner samt skatter och arbetsgivaravgifter i Sverige. Oftast sänker man därigenom sina lönekostnader med omkring 70 procent. Numera arbetar över 1000 förare med sådana villkor i svenska åkerier. Och antalet växer snabbt.

Varför så tyst om detta i media?

%d bloggare gillar detta: