Lagligt att fuska med arbetstillstånd

Medans vår Regering försöker hitta alla tänkbara möjliga sätt att ta sig in ”lagligt” så finns det även olagliga sätt att ta sig in på tydligen.

Lagligt att fuska med arbetstillstånd

En lucka i den svenska lagen om arbetskrafts­invandring används som inkörsport till Europa.Ett svenskt företag har ordnat arbetstillstånd till nästan 200 bangladeshier – arbetare som reser vidare direkt från Arlanda.

–De kommer hit och det finns inget vi kan göra om de har giltiga arbetstillstånd. Men när företaget de ska arbeta för inte ens finns så börjar man fundera, säger han.

Bemanningsföretaget som ligger bakom erbjudandena är svensk filial till ett finskt företag och har funnits sedan 2009. Totalt har nästan 400 personer ansökt om arbetstillstånd genom företaget och drygt 190 tillstånd beviljats.

Men bolaget är inte verksamt i Sverige. Det har varken F-skatt, momsregistrering eller är registrerat som arbetsgivare.

–Antingen har det svenska företaget använt det svenska arbetstillståndet till att ta hit personer som vill ta sig in i EU. Eller så har personer använt sig av det svenska företagets arbetsinbjudan för att komma in i EU på oriktiga grunder, säger kriminalinspektör Per Englund som utreder människohandel på Rikskriminalpolisen.

De svenska reglerna om arbetskraftsinvandring är nämligen enkla att utnyttja utan några egentliga risker.

–Det finns en lucka i lagen. Åker du in i Sverige med ett äkta tillstånd, en äkta handling, så betraktas det inte som människosmuggling även om handlingen åtkommits genom att man använt sig av ett osant intygande.

För att komma åt problemet krävs en lagändring som innebär att en äkta handling kan betraktas som falsk om den kommit till på falska grunder.

Enligt uppgifter till SvD har bangladeshierna betalat stora summor, motsvarande tiotusentals kronor, för sina arbetserbjudanden. Uppgifterna är okända för Migrationsverket men kan bekräftas av Rikskriminalpolisen.

Varför skriver bara SVD om detta? Varför är det så tyst om detta? Ska det vara acceptabelt att ta sig in olagligt pga propagandan ”öppna och fria gränser”, ”globala utmaningar” och annat trams? Notera texten nedan vi hittade på ett pressmeddelande:

EU:s agenda för integration – invandrare som integreras väl stärker EU ekonomiskt och kulturellt

Mångfalden som kommer från invandringen – om den hanteras rätt – kan bli en konkurrensfördel och en källa till dynamik för EU:s ekonomier.

Vilka slutsatser drar ni själva? Kommer ni hålla med texten ovan med de kvarstående inläggen vi kommer visa?

%d bloggare gillar detta: