Lagligt sätt att ta sig in

Varför har  vår Regering i samarbete med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket så bråttom att hitta ”lagliga vägar” för att ta hit arbetskraft utanför EU när det redan är skyhög arbetslöshet i hela Europa?

Lagligt sätt att ta sig in

Den nya arbetskraftsinvandringslagen ger en laglig väg in i Sverige för dem som lyckats skaffa ett jobb före avresan.

– Många irakier hade redan ett jobb när de kom till Sverige. Om de hade vetat att de legalt kunnat ta sig hit som arbetskraftsinvandare hade de kanske valt den vägen, fortsätter Monika Wendleby.

Migrationsverket inleder därför nu ett forskningsprojekt, som gäller Irak, tillsammans med Arbetsförmedlingen och tankesmedjan Global Utmaning.

– Om något år hoppas vi ha vägar för att sprida korrekt information till migranter redan innan de lämnar Irak. Kanske ska vi öppna ett kontor där, eller sprida informationen via irakier här i Sverige.

Lisa Pelling vid Global Utmaning, som forskar om irakiska migranter:

– Många lånar pengar av släkten för att kunna anlita en smugglare. När de kommer till Sverige har de redan ett jobb för att börja betala tillbaka skulden direkt, eller för att försörja dem därhemma.

Visst låter det fint med ”globala utmaningar”? Men på vilket sätt skulle dessa arbetslösa irakier få jobb genom ”arbetskraftsinvandringslagen” när vi redan har skyhög arbetslöshet hos irakierna idag? Varför inte utnyttja dessa arbetslösa irakier i  stället för att fylla på med fler?

Skyhög arbetslöshet hos irakier

Många sverige-irakier saknar sysselsättning. Arbetslösheten bland de irakier som varit i Sverige i tio år är skyhög – 73% av kvinnorna och 60% av männen födda i Irak saknar sysselsättning enligt SCB. I två reportage från maj 2008 försöker Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson ta reda på varför det är så.

Skyhög arbetslöshet hos irakier

Invandringen av irakier har ökat stort de senaste åren och enbart år 2007 kom det runt 10 000 irakier till Sverige. Idag bor det nära hundra tusen irakier i Sverige och en stor del av dessa är arbetslösa.

– Min fru är arbetslös. Hon har varit mammaledig vid två tillfällen, och nu efter mammaledigheten är hon redo för att arbeta men hittar inget arbete. Det kan vara svårt.

En stor del av Irakier invandrade till Sverige på 80 talet, då kriget med Iran pågick. Av de hundratusen Irakier i Sverige så är det mindre än 30 procent som har ett arbete

Nån som vet var jobben finns åt nya irakier när det inte finns åt gamla långtidsarbetslösa irakier?

Vilka egna slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: