Socialbidrag lösa barnfattigdom

Om debatten barnfattigdom

 Om Socialdemokraterna menar allvar med att bekämpa barnfattigdomen så måste de ta integrationen på allvar. Det är framför allt barn med utländsk bakgrund som är fattiga och Centerpartiet vill därför underlätta för invandrare att snabbare få arbete i Sverige. Det skriver Annie Johansson (C), ekonomisk-politisk talesperson.

Ett alternativ verkar då vara att

Utlandsfödda ska jobba mot socialbidrag

Ullenhag säger till Rapport att det framförallt är unga och personer födda utomlands som har försörjningsstöd och samtidigt söker jobb.  -Vi måste hitta tydligare jobbfokus i det systemet.

Anders Lago stärker teorin socialbidrag ska lösa barnfattigdom?

Anders Lago

Det är tydligt att vi behöver en arbetsmarknadspolitik som inkluderar fler, och att det måste finnas trygghetssystem som ger de människor som inte har ett arbete tillräckligt ekonomiskt stöd. Nästa hälften av alla öppet arbetslösa har ingen arbetslöshetsförsäkring. Idag är mediantiden för en flykting att få sitt första arbete 7 år för män och 10 år för kvinnor. Det innebär att en flykting under en väldigt lång tid per automatik inte ens få möjligheten att ta del av vårt trygghetssystem, hamnar helt utanför och bli socialbidragstagare.

Vill man sänka 7-10 år för gamla flyktingar att få jobb med nyanlända flyktingar ska jobba mot socialibidrag?

Om människor tvingas ta jobb till lägre löner blir det fler fattiga barn. Om klyftorna i samhället ökar skapar vi allvarliga ekonomiska och sociala problem. Om våra välfärdssystem som  a-kassan och sjukförsäkringen försämras så växer ett annat Sverige fram. I ett sådant land kommer ensamstående mammor ha stora problem att försörja sig, trots att de har både två och tre jobb. I ett sådant Sverige kommer fler barn att bli otrygga och växa upp i såväl materiell som känslomässigt fattigdom. I ett sådant Sverige ställs människor mot varandra istället för att samarbeta.

Och här går det tydligen utmärkt att sortera på etnicitet? Men inte vid tex kriminella invandrare och utvisningar?

Skillnaden mellan barn med svensk respektive utländsk bakgrund är markant. Barnfattigdomen är fem gånger så hög bland barn med utländskt bakgrund som bland etniska svenskar, 29,5 procent respektive 5, 4 procent. Bland barn till ensamstående föräldrar är barnfattigdomen mer än tre gånger så hög som bland barn till sammanboende föräldrar.

Annan källa som tyder på

Utlandsfödda jobba mot socialbidrag

Och utredningstjänsten har hittat andra – och fler – besparingsområden än SD tidigare kommit på.

Men fortfarande räknar Sverigedemokraterna lågt. Enligt OECD skulle Sverige kunna tjäna 34 miljarder varje år om fler flyktingar fick arbete. Sverigedemokraterna kan dock inte räkna så eftersom det skulle gå emot deras uppfattning att flyktingar kostar lika mycket vare sig de jobbar eller inte.

Gå inte på att vad bra invandrare jobbar mot socialbidrag, för det är lönedumpning mot riktiga jobb?

Vilka egna slutsatser drar ni själva?

%d bloggare gillar detta: